The Use Spinach Extract in Acehnese Noodles, Canai Bread, and Jala Bread

Authors

  • Rayyani Hassan Universitas Pelita Harapan
  • V. Nonot Yuliantoro Universitas Pelita Harapan

DOI:

https://doi.org/10.36276/gastronomyandculinaryart.v2i1.433

Keywords:

Acehnese Noodles, Canai BreadCanai Bread, Jala Bread, Organoleptic Test

Abstract

The purpose of this research is to make the innovation of spinach extract in the manufacture of Acehnese noodles, canai bread, and jala bread which are typical Acehnese dishes. This research use organoleptic test with 4 indicators namely; texture, color, aroma, and taste. The results of organoleptic test for hedonic test was liked and for hedonic quality test was good quality both limited panelist assessment and consumer panelists. The society will have new knowledge about how to use spinach extract in processing Acehnese cuisine so that this research can be an inspiration for further research. This innovative product brings food from the province of Aceh where there are several cultures from Aceh which are known to use various kinds of spices that are rarely used in cooking in general and also the author tries to evoke and introduce more deeply to the public.

References

Apriyani, E. S. (2022). Analisis desain organisasi di waroeng mie Aceh Jamboe Raya. Jurnal Dunia Bisnis, 2(6), 1–8.

Ayu Dyastuti, E., Nofiani, R., & Ardiningsih, P. (2013). Uji organoleptik dengan penambahan serbuk bawang putih (Allium sativum) dan serbuk cabai (Capsium Annuum L). JKK, 2(2), 70–73.

Diana Br Keliat, T. K., & Nadapdap, H. J. (2020). Analisis pengendalian kualitas untuk meminimasi produk cacat pada bayam Jepang. Ilmu-Ilmu Pertanian, 14(2), 94. https://doi.org/10.31328/ja.v14i2.1357

Irma, W. (2016). Pengaruh pemberian timbal (Pb) terhadap morfologi daun bayam (Amaranthus tricolor L.) dalam skala laboratorium. Jurnal Ipteks Terapan, 9(2), 179–184. https://doi.org/10.22216/jit.2015.v9i2.3

Juhaeti, T., & Hidayati, N. (2014). Prospek dan teknologi budi daya beberapa jenis sayuran lokal. LIPI Press.

Kurniawan, A. H. (2020). Konsep Altmetrics dalam mengukur faktor dampak artikel melalui academic social media dan non-academic social media. UNILIB: Jurnal Perpustakaan, 11(1), 43–49.

Mukhlis. (2012). Keistimewaan dan kekhususan Aceh dalam perspektif Negara Kesatuan Republik Indonesia. Ilmu Hukum, 4(1), 140. https://ejournal.unri.ac.id/index.php/JIH/article/view/1024

Putri, A. H., Haryanto, E. T., Purnomo, D., Program, M., Fakultas, S. A., & Uns, P. (2015). Optimalisasi kultur jaringan bawang putih dengan variasi konsentrasi ekstrak ragi. Caraka Tani-Journal of Sustainable Agriculture, 30(1), 30–32. www.Ekspedisi.kompas.com.

Raksun, A., Merta, I. W., & Mertha, I. G. (2021). Pengaruh dosis dan waktu pemberian kompos terhadap pertumbuhan bayam cabut (Amarathus gangeticus). Jurnal Pijar Mipa, 16(3), 411–417. https://doi.org/10.29303/jpm.v16i3.2543

Suci Nur, I. (2021). Uji daya terima dan nilai kandungan mie beras merah dengan penambahan bayam merah (Vol. 7). Universitas Islam Negeri.

Suwita, I. K., Razak, M., & Andari Putri, R. (2012). Pemanfaatan bayam merah (Blitum Rubrum) untuk meningkatkan kadar zat besi dan serat pada mie kering. Agromix, 3(1), 18–34. https://doi.org/10.35891/agx.v3i1.745

Trisno, D. S., & Manalu, M. B. F. (2019). Uji kesukaan roti canai dengan substitusi tepung talas. Jurnal Culinaria, 1(2), 1–17.

Utami, H., Tanti, N., Darni, Y., & Lismeri, L. (2020). Implementasi Teknologi Alat Peniris Minyak (Spinner) pada Pengembangan Produk Makanan Sehat Berbasis Sayuran di Desa Tulung Salak, Kecamatan Langkapura Bandar Lampung. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. https://www.bps.go.id/site/resultTab,

Yana, R., Yudistira, S., & Fathullah, D. M. (2022). Pukis Bayam (Amaranthus Hybiridus L.) dan Pisang Kepok (Musa Paradisiaca L.) untuk mencegah anemia: uji zat besi dan tingkat kedukaan. Jurnal Gizi Dan Kesehatan (JGK), 14(2), 245–260.

Zikri, A., Yoesoef, A., & Umar, M. (2018). Eksistensi rumah makan tradisional terhadap masuknya rumah makan modern di Kota Banda Aceh tahun 1980-2016. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Jurusan Pendidikan Sejarah, 3, 83–89.

Downloads

Published

2023-05-11

How to Cite

Hassan, R., & Yuliantoro, V. N. (2023). The Use Spinach Extract in Acehnese Noodles, Canai Bread, and Jala Bread. Gastronary, 2(1), 8–16. https://doi.org/10.36276/gastronomyandculinaryart.v2i1.433

Issue

Section

Articles